Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Tachtigduizend dementerenden wonen thuis alleen

Foto ANP / Rick Nederstigt

Ruim 40 procent van alle thuiswonende dementerenden in Nederland woont alleen. Dat blijkt uit cijfers die TNO opstelde voor Alzheimer Nederland. Het gaat om ongeveer 80.000 mensen. Het is niet duidelijk wie moet ingrijpen als zij niet langer voor zichzelf kunnen zorgen.

Uit de cijfers blijken grote verschillen tussen gemeenten. In Amsterdam en Rotterdam woont meer dan de helft van de dementerende inwoners alleen, respectievelijk 56 en 52 procent. In bijvoorbeeld Nijmegen is het 50 procent, in Waalwijk 39 procent. Maasdonk heeft met 23 procent het kleinste aandeel.

De cijfers zijn gebaseerd op bevolkingsonderzoek, en inclusief de naar schatting 100.000 dementerenden zonder diagnose. In totaal lijdt in Nederland ruim een kwart miljoen mensen aan dementie, van wie 70 procent thuis woont.

Dementerenden moeten zo lang mogelijk zelfstandig wonen

Volgens het kabinetsbeleid moeten ook dementerenden zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Zonder partner raken zij afhankelijk van kinderen, vrienden, buren en professionele zorg. Maar niet iedereen heeft die contacten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg “maakt zich zorgen over verwaarlozing van mensen met dementie zonder sociaal netwerk”, rapporteerde zij afgelopen zomer.

De meeste betrokkenen zien een grote rol weggelegd voor de huisarts, maar die is vaak niet goed toegerust op de begeleiding van dementerenden. Ook krijgen ze die begeleiding bij zorgverzekeraars niet makkelijk vergoed.

Aantal dementerenden verdubbelt

De ouderenombudsman krijgt veel vragen over alleenwonende dementerenden in zorgelijke situaties, die nergens gehoor krijgen. Daarnaast neemt de beschikbare hulp af. Alzheimer Nederland waarschuwt dat bezuinigingen op thuiszorg en dagopvang tot overbelasting van de verzorgers zullen leiden, met uiteindelijk meer dwangopnames tot gevolg.

In 2040 zal door de vergrijzing het aantal alleenwonende dementerenden zijn verdubbeld. TNO verwacht niet dat de percentages per gemeente sterk zullen stijgen. Dat komt doordat de grootste groep mensen met dementie 80-plussers betreft. In die groep verandert weinig aan het percentage alleenwonenden.