ROTTERDAM,
21
juni
2016
|
12:35
Europe/Amsterdam

Eneco maakt zonnepanelen voor iedereen toegankelijk

Met ZonneHub eenvoudig zonnestroom opwekken op grote buurtdaken

Samenvatting

Zoveel mogelijk Nederlandse huishoudens laten draaien op zonnestroom. Dat is het doel van een nieuw initiatief van Eneco: ZonneHub. Met ZonneHub biedt Eneco iedereen de kans om zo eenvoudig mogelijk zonnestroom op te wekken op grote daken in de buurt. Bijvoorbeeld op het dak van de lokale Rabobank of Coop supermarkt. Dankzij een verbeterde belastingregeling is het ook nog eens aantrekkelijker om zonnestroom ‘op afstand’ op te wekken.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de interesse van Nederlandse consumenten in zonnepanelen groot is. Toch heeft slechts zes procent van de Nederlandse huishoudens zonnepanelen op het dak. Jeroen de Haas, bestuursvoorzitter van Eneco Groep: ‘Het Klimaatakkoord verwoordt nog eens de urgentie om haast te maken met de overgang naar een duurzame energievoorziening. In Nederland maken we aanzienlijke stappen met windenergie, maar zonne-energie is een opvallende achterblijver. Terwijl we met de grote interesse, de dalende aanschafkosten en de vele lege daken alle ingrediënten hebben om een koploper te worden. Daarom gaan wij de laatste drempels wegnemen om een boost geven aan de lokale opwek van zonne-energie in Nederland.’

Collectief zonnedak
Uit onderzoek onder klanten van Eneco blijkt dat de investering en het ontbreken van een eigen of geschikt dak de voornaamste drempels vormen voor consumenten die positief staan tegenover de aanschaf van zonnepanelen. Daarom biedt Eneco de mogelijkheid om mee te doen met zonnepanelen op grote daken in de buurt, bijvoorbeeld op het dak van een lokale supermarkt, bank of flatgebouw. Op die daken installeert Eneco een collectief zonnedak met zonnepanelen die zijn aangeschaft door omwonenden. Meedoen kan al vanaf één zonnepaneel, waarmee een deelnemer direct al de energienota verlaagt dankzij de zelf opgewekte zonnestroom. Eneco regelt naast de installatie ook de administratie, het onderhoud en de garantie op de panelen. Zo hebben deelnemers wel de lusten maar niet de lasten van zonnepanelen.

ZonneHub
Om een zo groot mogelijk aanbod van daken te creëren, legt Eneco contact met lokale dakeigenaren om mee te doen. Zowel dakeigenaren als geïnteresseerde deelnemers kunnen meedoen via de website zonnehub.nl, waar vraag en aanbod samenkomen. Supermarktketen Coop en de Rabobank steunen het initiatief en onderzoeken welke lokale daken geschikt zijn voor een collectief project.

Coert Beerman, directeur Wholesale Nederland van Rabobank: ‘Wij werken graag mee aan het succes van ZonneHub. Een ‘Aandeel in elkaar’ betekent voor Rabobank ook een aandeel in elkaars duurzaamheid. Door het aanbieden van onze daken en de inzet van ons lokale netwerk ten behoeve van ZonneHub hopen wij een bijdrage te leveren aan een duurzamer Nederland.’

Postcoderoos
Het ‘op afstand’ opwekken van zonnestroom is onlangs aantrekkelijker geworden dankzij een verbeterde versie van de zogenaamde Postcoderoosregeling. Door deze regeling hoeven deelnemers aan lokale collectieve zonneparken geen energiebelasting meer te betalen over de zelf opgewekte stroom. Daardoor levert een investering in een collectief zonnedak tussen de vier en zes procent rendement op per jaar.

Meer informatie
Meer informatie en details over ZonneHub zijn te vinden op zonnehub.nl.